Thursday, 8 March 2012

kehilangan insan tercinta

Terasa baru semalam aku menerima berita sedih tue..Tanpa ku duga,aku dan keluarga akan kehilangan org yg kami sygi...pergi untuk selama-lamanye..
Pada 09/12/2011 aku mendapat satu berita sedih dr salah seorg ahli keluarga ku,hnya ALLAH je tahu perasaan aku pda masa tu..

Hari nie ckup 3 bulan arwah ayah meninggal kan kami sekeluarga..rase terlalu pantas msa bergerak..Ya ALLAH, tempat kan lah arwah ayah DOLLAH BIN TAIB di tempat orang-orang yg beriman dan orang-orang yang Engkau kasihi..

Anak2 ayah sentiasa mendoa kn ayah supaya tenang di sana..semoga roh ayah di cucuri rahmat..kami sentiasa merindui ayah...

sebak bila dgr lagu nie :(

k.ani,abg aron,arwah ayah,my mum and qis

nie gmbr terakhir arwah ayah bersame kami..nie lah ank2 permpuan ayh

arwah ayh bersme my mum..kasih isteri membwa ke syurga..
AL-FATIHAH...

Wednesday, 15 February 2012

MeNgApa wAnIta MeNangIs ?

‘Mengapa wanita menangis?’ 

Dah lma tak update blog nie..hari nie sje je nk kongsi dgn korang kenapa and mengapa wanita nie lbih mudah menangis berbanding kaum adam...update psal menangis nie sbb sy pun ske menangis..sampai ad yg ckp sy nie emo lbih..hihihi..tp itu lah lumrah wanita..

Wanita lebih cepat daripada lelaki dalam menangis dan dalam mengingatkan peristiwa yang menyababkan dia menangis dan tertawa bila ia mampu. Wanita juga adalah bintang dan pelita bagi lelaki. Tanpa pelita maka bermalamlah dalam kegelapan.

1. Punca wanita menangis.
  • Mencuci mata ( merupakan salah satu cara untuk meluahkan rasa stress-dalam masa yang sama, dapat membuang bahan kimia yang terdapat dalam mata)
  • Mengurangkan stress.
  • Tanda keinsafan/penyesalan.
  • Sebagai ugutan emosi.
Perempuan mempunyai 9 emosi dan 1 akal. Emosi yang terkumpul banyak ini, membentuk peribadi seseorang wanita yang ketara kelembutannya, kasih, bertimbang rasa dan menghargai orang disekeliling nya. Daya tumpuan akal seseorang wanita banyak dipengaruhi oleh emosi samada ia memberi kesan baik ataupun buruk.
Sekiranya seseorang wanita itu menangis 2-3 kali atas sebab rasa syukur dan redha; pahala buat dirinya, buat kali ke 2 dan ke 3.





2. Kesan tangisan.
  • Dapat perhatian
  • Suasana rumah tangga tergugat.
  • Lelaki jadi bingung.
  • Orang lain dapat mesej.
  • Mata bersih dan sihat.

Penyelesaian untuk mengurangkan rasa sedih:
1. Senyum dulu + Mengimbau perkara yang membuatkan anda rasa sedih = Perlahan2 melatih diri supaya tidak sedih dan menangis lagi.
2. Selalu berdoa kepada Allah.
3. Belajar untuk redha ( Baik atau buruk adalah untuk kebaikan hamba-NYA)
4. Sentiasa tersenyum – Banyak hormon baik yang keluar dan membantu seseorang wanita untuk memulakan hari dengan penuh keyakinan dan gembira.
Tangisan seseorang wanita adalah untuk melaungkan suara hati – Minta dibelai, disayangi dan dipamerkan kasih sayang. (Ia terpendam dan terbuku dalam hati)
Ramai yang tidak tahu bahawa apabila seorang suami menaikkan suara samada sedar atau tidak, ia menjadi antara punca mengapa seorang isteri mudah menangis. So, control your voice projection!
Tangisan boleh membawa kesan yang positif, sekiranya dilakukan dengan tindakan yang positif juga.
*Orang bahagia dan gembira, tidak semestinya dia tersenyum dan orang senyum, sudah semestinya dia gembira.
*panjang plak tulis kali nie..diperolehi dr pelbagai sumber :)
SENYUM SOKMO :)

Sunday, 27 November 2011

Tentang Dia

Hye korg..lma gler tak update blog nie coz frust lh...
Dh lma gler ar tak bukak blog nie, so ari nie sje je nk update blog nie lh.
Jarang2 update seronok jgk kn..anywy aku just nk cter sal perasaan aku skrg slpas putus cinta dgn mamat "H" tue..hihihihi
Wlaupn aku di kecawa kn tp sume tue ad hikmah...Aku bhgia skrg..Aku harap aku akn kekal selama nye dgn si dia MALIK RIZUAN
Aku tahu semua tue ujian dari yg MAHA ESA. Now hidup aku lebih tenang dh bhgia.
Aku bersyukur kerana di pertemukan aku dgn si dia yg sgt memhami aku dan sntiasa membri nasihat.
Bila diri kita disygi kita akn yakin untk melakukan sesuatu. Aku harap kami akn disatu kan dgn ikatan yg sah. Aku nak si dia taw yg ak amat mencintai nye.Aku syg sgt kt dia sbb dia sntiasa ad bila ak susah and sng. dia jgk trm fmly ak seadanya. dia hormat mak ayh ak.
Pengalaman yg paling aku tak lupa smpai bila iaitu mula2 kmi knl dlu..mmg tak sgka kmi akn jd mcm nie..hihihihi..kmi knl pon sbb dia kwn my bro MOHD LAISANI. same2 g bazar..seronok gler :)
And the second, ak tak kn lupe kn time dia angkt ak time sehari sblm raye haji 2011..sbb time tue aku terjatuh tgga then dia and mak ak je ad kt umh so mak ak suruh dia agkt ak..kaki aku bengkak..dia yg urut kaki ak lpas tue dia yg balut..time hari rye dia ak g mne2 pon sbb jga ak..terharu gler.. nie pic2 kami..


kenduri kwen

i love you

semoga kami kekal

si dia bersama my fmly

kat pntai








p/s : doa kan kami kekal selamanye
     : sayang cinta kan abg :)

Thursday, 12 May 2011

SELAMAT HARI JURURAWAT

Jururawat dalam bidang penjagaan kesihatan, adalah seseorang yang bertugas sebagai penjagaan profesional. Jururawat bertanggungjawab bagi keselamatan dan menyembuhkan mereka yang sakit teruk, penjagaan kesihatan bagi mereka yang sihat, dan menangani kecemasan dalam semua keadaan membahayakan nyawa dalam semua bidang penjagaan kesihatan.
 
"SELAMAT HARI JURURAWAT SEDUNIA' aku ucapkan kepada semua jururawat2 tak kira lelaki atau pompuan, sama ada di sektor gomen atau sektor swasta. aku setuju dan percaya, koranglah paling penting kat hospital. doktor? doktor penting, tapi kebanyakan kes, jururawat yg attend dulu, dan jururawatlah yg banyak habiskan masa dengan patient berbanding doktor. err.. betul ke hari ni (12/5/09) hari jururawat sedunia??
 
Jururawat mmg besar phala nya ker sggp melayan kerenah pesakit yg mcam2 jenis..
Jururawat nie mesti lh seorg yg sbar..tnpa mereka msti kita ssah..mereka bnyak menolong kita ketika kita di hospital tak kira lh hospital kerajan or swasta.
tp tak semua jururawat itu sabar,kdg2 ad jugak jururawat yg tak sabar dgn krenah pesakit nie..ad yg memaki hamun pesakit yg dh tua.

ramai kwn2 ku yg menjadi jururawat..Ak berharap agar diorg semua nie sbr dan tabah menhadapi krenah pesakit2 nie semua..
Jalan kn tggungjwab anda dgn penuh keikhlasan..
 
Jasa korg amat berhrga dan sy hrgai nye..semoga anda semua tabah okey..
SELAMAT HARI JURURAWAT SEDUNIA..